Zavičajni muzej Ogulin

Jeste li znali? 🤔

Podno velebne planine Klek, na čijim se liticama susreću nebo i zemlja, smjestio se Ogulin. Grad Ogulin smo ovaj put posjetili zbog odlaska u Zavičajni muzej Ogulin i uspona na Vrh Kleka (1181m). Savršen jednodnevni izlet udaljen svega sat vremena vožnje autom od Zagreba. 👍

Muzej smo posjetili jer se u njemu između ostalog nalazi Alpinistička zbirka i žig HPO-a. Srdačnu dobrodošlicu poželjela nam je Ana i uz njeno stručno vodstvo obilazak muzeja nas je oduševio. Hvala Ana od ❤️ i sigurni smo da je i ostatak ekipe jednako susretljiv, drag i zabavan! 🙂

Sam muzej je smješten nad liticom kanjona kojim protiče rijeka Dobra, unutar Frankopanskog kaštela izgrađenog oko 1500. godine za obranu od osmanlijskih osvajanja. U Zavičajnom muzeju ćete pronaći arheološku, etnografsku, alpinističku i likovnu zbirku te zbirku kamenih spomenika, zatim zbirku Domovinskog rata te spomen sobu naše spisateljice Ivane Brlić - Mažuranić i Ćeliju broj 6 u kojoj je bio zatočen Josip Broz Tito. 😮

Alpinistička zbirka nastala je zahvaljujući prilozima najistaknutijih hrvatskih alpinista i njihovih obitelji, a prikupili su ih alpinisti Planinarskog društva Velebit, koji su i inicijatori osnivanja zbirke. 👏👏 Zbirka obuhvaća originalne predmete, dijelove opreme i dokumentaciju o toj aktivnosti, i to od prvih početaka i opreznih istraživačkih uspona na Klek do ekspedicija naših penjača na svjetske planine. Tu između ostaloga možete pronaći kamen s Mount Everesta - najvišeg vrha na 🌍, snježnu lopatu ženske espedicije na Everest, zastavu 1. hrvatske himalajske ekspedicije s potpisima sudionika, naprtnjaču, šešir i skije iz 1910. godine, spasilački jarbol koji je jedan od najstarijih rekvizita za gorsko spašavanje, a nabavljen je za potrebe tadašnje "Izvježbane momčadi za spašavanje" koja predstavlja preteču Gorske službe spašavanja. Tu je također i mnoštvo slika, dokumenata i uspomena na začetke organiziranog planinarstva i alpinizma u Hrvatskoj, a vezani su upravo za Ogulin i Klek koji se smatra kolijevkom našeg planinarstva i alpinizma. 😍

Uspon na Klek je nešto što se baš i ne može opisati..to treba iskusiti. Oni koji su bili razumiju, a ostalima toplo preporučamo jer nije to samo uspon, to je i doživljaj.. pogotovo ako se krene iz muzeja. Ugoda za dušu i tijelo. Kada se popnete na vrh ostat ćete zapanjeni panoramom koja se pruža u nedogled na sve strane. Podno vrha je Planinarski dom Klek u kojem ćete poželjeti ostati još malo..i još malo..i...ipak je vani bilo -8, a na vrhu nas je propuhao jak vjetar, dok u domu pećica fino grije, a prostoriju je ispunio miris planinarima omiljenog graha. 😊 Nama je ovo bio drugi uspon na Klek no nikako ne i posljednji, a vrlo vjerojatno tek prvi u ovoj godini. 🙌

#planinarskitrofej

https://www.facebook.com/planinarskitrofej


U Zagrebu je osnovan novi planinarski klub H.P.K "Vukovi Velebita", a nama je bilo zadovoljstvo izraditi im privjeske.
Hvala na ukazanom povjerenju i ugodnom druženju. Želimo vam mnogo planinarskih pohoda ispunjenih veseljem i lijepim uspomenama!


Valentinovo je!

Nama koji volimo brda, planine i prirodu osjećaj zaljubljenosti je dobro poznat, zar ne? Ako se prisjetimo svojih prvih koraka, uspona, prvih napora, muke i žuljeva, sjetit ćemo se i prvih panorama, mirisa i zvukova, uspomena i osjećaja. Sjetit ćemo se i kako neprestano dolazimo po još, i kako svaki put želimo više, jače, bolje..želimo nešto novo i pomičemo granice, a ustvari samo tražimo ljubav. Jer kako objasniti da pred sebe stavljamo ciljeve i vrhove koji iziskuju sve više i više napora i muke? Kako objasniti da nakon što sam mokar kao crkveni miš, promrzao do kosti, po olujnom nevremenu i niskoj temparaturi, probijajući se kroz snježnu mećavu, bez hrane ili vode, jedva izvukao živu glavu, a prvo što sam pomislio je: "kakav divan osjećaj, jedva čekam da se vratim..."? Ljubav je to i svi ju nosimo u sebi, a mi koji ju upoznamo, shvatimo da je ona ista u svim aspektima života i da samo ako voliš možeš biti i voljen. Nije li upravo to smisao života? Ljubav je nemoguće lažirati, ona nastaje duboko u srcu i u srcu ostaje zauvijek! Što god netko mislio o tom danu, uvjeren sam da želi ljubav, želi taj mali znak pažnje, želi se osjećati voljeno. Zato volite da biste bili voljeni, jer nekad treba svojim primjerom povesti drugoga, a planinari to najbolje znaju.


U gojzericama se osjećam najudobnije!
Nije to samo osjećaj, jer kada ih obujem dogodi se instant transformacija duha i tijela..srca i uma. Otvara se prolaz u novi svijet, novu avanturu..dobiješ poklon sam od sebe. Podariti sebi zadovoljstvo i užitak je zdravo. Obuj obuću u kojoj se osjećaš kao super junak, tajni agent ili nindža kornjača, i uživaj u životu, to nam je obaveza!
Planinarski Trofej nikada ne možete uistinu posjedovati, zapravo ga samo čuvate za generaciju koja dolazi.
Započnite svoju tradiciju!


Novo chill mjesto u Park prirode Medvednica gdje su odmor i opuštanje zagarantirani, a sa kojeg od sada možete ponijeti lijep hrvatski proizvod, magnetić ili privjesak, cool planinski Trofej! Na Medvednici kada se nađete svakako svratite do Medvednica - Pd Risnjak.


Highlander Velebit je višednevna avantura u prirodi, a natjecatelji trebaju prepješačiti put od 104 kilometra kroz većinu najljepših dijelova Velebita i kroz spektakularni kanjon Paklenice. S obzirom da je 2017. godine održano premjerno izdanje, veliko je zadovoljstvo što je Planinarski Trofej sudjelovao u stvaranju događaja za koji smo sigurni da će u narednim godinama postati omiljeno natjecanje svakog avanturista i zaljubljenika u prirodu.
Svaki sudionik će sa sobom, osim lijepih uspomena i sretnih trenutaka, ponijeti i planinski Trofej kao trajnu uspomenu na ovaj izniman događaj.


Znate li koji je naslov prvog hrvatskog romana?

Planine
Autor Petar Zoranić se uputi na putovanje zbog boli koju osjeća te smatra da će se putovanjem te iste i osloboditi. Sam naziv djela nije slučajno odabran, kao ni staze koje ga većinu putovanja vode po planinama gdje mu se javlja Savjest te ga ona navodi na pravi put. Također nije ni slučajno odabrano ime vilenice Dejanire (Dinare) koju susreće, a ona je njegov cilj, ali i ozdravljenje. Ona mu je najprije ispričala svoju priču, a zatim mu je uz pomoć čarolije omogućila da bolje vidi sebe i svoje srce, da se bolje upozna te da tako izliječi svoju bolest (patnju) kako bi mogao mirno nastaviti životno putovanje i postići sreću koju će pronaći u pravim vrijednostima.
Planine imaju i povijesno značenje koje možemo vidjeti u djelu gdje susreće vilu Hrvaticu koja prekorava Hrvate koji "mnozi mudri i naučeni jesu, ki sebe i jezik svoj zadovoljno pohvaliti i naresiti umili bi", ali se oni stide svoga "jezika hrvackoga". Tako je Zoranić tristo godina prije ilirskoga pokreta stao u obranu hrvatskog jezika, što je jedna od najvažnijih značajki ovog djela.

Zahvalni smo Planinarsko društvo DUBOVAC,Karlovac što nas je proveo putem spokoja, povijesti, ljubavi i neizmjerne prirodne ljepote Dinare!


Članovi PD Izletnik i prijatelji obišli Otok Krk i ostali izbezumljeni njegovim prirodnim ljepotama!

Ok, svi znamo da nam je obala prekrasna, a otoci sjajni biseri, no slike jedva da mogu dočarati ljepote kojih su se naše okice nauživale prošlog vikenda!
Subota, u ranim jutarnjim satima krećemo iz Zagreba prema mjestu Baška, gdje smo rezervirali smještaj. Po dolasku u apartman, izbacujemo stvari u sobe, pivo i meso u hladnjak (treba navečer isprobati roštilj, kad već domaćini nude da se poslužimo ), a ruksaci i gojzerice ostaju u autima kojima se odvozimo do kampa Fkk Bunculuka koji nam je start i cilj prvog dana pješačenja. Šetamo po plažama uz more i ostavljamo trag gojzerica u sitnom šljunku sve do uvale Vrženica, od koje se stjenoviti put nastavlja kroz kanjon Vrženica pa često koristimo i rukice i nogice za svladavanje prepreka! Vitamin D upijamo iz sunca, a vitamin B iz limenke! I dok tako, s noge na nogu, uzbrdo veselo koračamo, ispred nas se otvara prekrasna panorama i pogled na uvalu Vela Luka. Spuštamo se i uz šum valova koji se mekano valjaju po plaži jedemo sendviće iz ruksaka, koji na ovom mjestu imaju okus najfinijeg odreska..skoro! Skupili smo nešto energije, predahnuli i odmorili nožice, pa nastavljamo do starog grada Corinthia i završavamo u uvali Mala Luka. Još se samo treba vratiti do apartmana, no to nije bio nikakav problem jer krila nam je davala pomisao na pun hladnjak! Nakon večernjeg Krk(anja) valja se odmoriti za sutradan. S obzirom da smo prvi dan prešli 15-ak km, po gotovo posve stjenovitoj i zahtjevnoj, no upravo zbog toga zabavnoj stazi, za drugi dan smo si zadali lakši tempo. Jutarnja kavica, fini doručak, pakiramo stvari i krećemo prema mjestu Jurandvor - otok Krk, gdje se nalazi crkva svete Lucije koja je dom Bašćanske ploče, simbola naše pismenosti..preporuka za posjetiti, najbolje uloženih 25kn u životu! Djevojke su odlučile otići do Baške i uživati na rivi uz more, kavicu i sunce, a mi snažni momci idemo do Bašćanske Drage od kud krećemo na jednosatni uspon do vrha Obzova (569m), najviše točke našeg najvećeg otoka. Par fotki na vrhu, spust, djevojke nas već čekaju i spremni smo za povratak u Grad Zagreb. Usput još stajemo u mjestu Porat, Primorsko-Goranska, Croatia na palačinke sa sladoledom, kako bismo zaokružili ovaj slatki vikend!
Nosim Krk u


Runolist je procvjetao!

Planinarski dom Runolist sagrađen je od prirodnih materijala, a svojim izgledom se savršeno uklapa u šumski ambijent. Smatra se jednim od najljepših planinarskih domova, a ispred doma nalazi se prostrana terasa s predivnim pogledom na Zagreb.

Posebno su ponosni na domaću kuhinju "bake Ilke" iz koje treba izdvojiti domaću puricu s mlincima, najukusniji domaći kruh koji možete zamisliti te domaće kolače, posebno štrudlu od sira i orahnjaču, a i sve ostalo iz ponude je iznimne kulinarske kvalitete..njam njam...

Hrast je sinonim za otpornost i čvrstoću, a slavonski hrast je najkvalitetniji hrast Europe. Upravo zbog toga je odabran za izradu putokaza koji će pomagati pronaći put do okrijepe, osvježenja i oaze mira!
Od slavonskog hrasta izrađen je i Planinarski Trofej, autentični planinarski suvenir, koji možete ponijeti sa sobom kao trajnu i lijepu uspomenu na ovo iznimno mjesto i doživljaj.

To je idealno mjesto za rekreaciju, odmor i opuštanje!


Grafičar - Sljeme je još jedan dom koji podržava Planinarski Trofej, te ga možete pronaći i na ovoj lijepoj i dragoj nam lokaciji!


HRVATSKA - GORSKI KOTAR - LIČ - MEDVEĐAK 1027 mnv - VELIKI KOBILJAK 1119 mnv

Vesela ekipa je krenula!
Nedaleko Fužina, smjestilo se maleno i simpatično mjesto Lič, koje nam je bilo polazišna točka uspona prema Velikom Kobiljaku. S obzirom da volimo stijene koje našim planinarenjima dodaju poseban štih, rutu smo dodatno začinili usponom na kameniti Medveđak. Put prema vrhu vodi kroz gustu i čudesnu šumu u kojoj drveće raste iz kamena, a medvjed i srna su njeni domari.

Na putu ka vrhu, među oblake, pogledi i pejzaži krajolika koji ostaju iza nas ostavljaju čovjeka bez daha. Dolaskom na kameniti Medveđak, vidici se otvaraju i pucaju na sve strane. Od otoka kvarnerskog zaljeva, do okolnih vrhova Gorskog kotara, a u daljini na horizontu se naziru Alpe.
Uzimamo kratko vrijeme za sebe, da se nauživamo vidika, nahranimo dušu i odmorimo nogice za dalje. Istim putem spuštamo se do makadamske ceste i odvojka koji nas vodi prema Velikom Kobiljaku. Dok se probijamo gustom i visokom bukovom šumom prema vrhu, nailazimo na travnatu ledinu prekrivenu bujnom vegetacijom. Divlji ljiljan, šumske jagodice, šipak u cvatu te mnoštvo planinskog bilja melem su za osjetila. Nauživali se mirisa, okinuli koju fotku i put pod noge. Staza nas dalje navodi nešto strmijim usponom, gdje je potrebno malo „zapeti“, ali sami uspon vrijedi svake kapi prolivenog znoja. S vrha se pruža pogled na dolinu i polja naselja Lič. Spust sa vrha Kobiljak do polazišne točke je znatno strmiji od uspona. Sama staza je dosta zarasla, te je potrebno pažljivo pratiti markacije. Pa iako se našoj malenoj avanturi bliži kraj, sreća i veselje ne jenjavaju. Na kraju uspješno odrađene ture na povratku smo se počastili kavom u Fužinama s pogledom na Bajersko jezero.
Selo Lič i ruta kojom smo hodali su nas očarali, a sami Gorski kotar mjesto je gdje ti prirodne krasote leže kao na dlanu.

Budite veseli, smijte se i uživajte u životu!

Planinarski Trofej


Čast je kada te Hrvatsko planinarsko društvo Lipa Sesvete (http://www.hpdlipa.hr/) prepozna i uzme kao uspomenu na proslavu svoje 65-e godišnjice Društva te 50-e godišnjice doma na Lipi. Od jučer je planinarski Trofej dobio još jedan dom i prvi vrh na kojem će ga planinari moći pronaći i ponijeti sa sobom za lijepo sjećanje i uspomenu sa drage nam Medvednice i jednog od njenih službenih vrhova Hrvatskog planinarskog saveza, Lipe. Veliko hvala i čestitke HPD-u Lipa Sesvete uz najljepše želje.


Hrvatska - Žumberak - Sveta Gera 1178 mnv

Padaj kišo, padaj.

Ne smetaju mi tvoje mokre kapi kao niti slatki zvuk što proizvode dok udaraju o lim na prozoru dok se laganim korakom na počinak spremam. Štoviše, lakše ću i slađe utonuti u san, a kada k tome pridodamo i današnji pohod tj. uspon na Svetu Geru, uz cjelodnevno bauljanje prekrasnom Žumberačkom gorom, mojoj sreći uistinu nema kraja.

http://planinarenje.hr/kt/jgorja/

Dobro uigrana ekipa, već svima dobro znana, i sada već po koji put zaredom uspon na Svetu Geru. Slobodno i bez pretjerivanja mogu reći, kako smo vrh do sada osvojili po svakojakim uvjetima i u svim godišnjim dobima, što nas samo dodatno uveseljava i čini ovaj naš pohod još i slađim.

Bilo je tu svega, od zapuštenih i slabo markiranih (vjerujem, zub vremena) staza, provlačenja i preskakanja kroz gusto raslinje, krvi što šiklje iz jakih nogu od jurnjave kroz guste grmove kupina, koprive kaj me i dalje žari i pali u nogama, a visoka je eto bogami, tamo negdje do ja.. malo iznad koljena! Pokoja kap kiše pod kraj puta, no ništa kaj fina klopica i hladni pivkan putem ne mogu popraviti. Puno dobre zabave i smijeha, ma bio je to dan, onako, za poželit. Uz ovakvo društvo s kojima dijelim istu ljubav i strast, niti ne može biti loše. Sve su to divne čari planinarenja. Idemo dalje, samo jako, ali isto tako još znam reći i.. samo opušteno. Ljubav!

tekst: Josip Stiplošek


Hrvatska - Kordun - Petrova gora/Gvozd - Mali Petrovac 512 mnv

Užitak i čast je hodati planinom koja je ime dobila po posljednjem hrvatskom kralju nardone krvi Petru Svačiću. Osjeti se poseban naboj, miješaju se ponos i prkos koji su planinarima najbolji prijatelji na putu prema vrhu..ideal odlučnosti i hrabrosti!


Na proljetnom vjetru raširit ću svoja krila,
pustiti zrakama sunca da mi ugriju tijelo,
pa odletjeti do cvijeta na kom je leptirica snila
i tu ću provesti popodne cijelo.

tekst i foto: Josip Stiplošek


Hrvatska - Banovina - Hrastovička gora - Hrastovica - stari grad Hrastovica - vrh Cepeliš 415mnv

http://www.hps.hr/…/hrvatski-…/hrastovicka-gora-vrh-cepelis/

Polazišna točka nam je bila mjesna crkva u Hrastovici gdje se nalazi prostran parking. Lijep i sunčan dan je van izmamio, osim planinara, i mještane koji su unatoč svojim obavezama bili vrlo susretljivi i iznimno ljubazni te voljni s nama podijeliti svoja znanja o stazi. Cijelim putem su nas pratili sunce i vjesnici proljeća. Iako su za neke vjesnici proljeća bosanci na mješalicama u ovom slučaju to su bile visibabe, jaglaci, šafrani i ljubičice. Staza je odlično markirana i nimalo zahtjevna tako da je pogodna čak i za djecu, a na vrhu se nalazi lijepo uređena planinarska kuća u kojoj će vas srdačni domaćini ponuditi čašicom razgovora i okrijepom.
Provesti dan u prirodi je divno!


Aktivno ljeto 2016. godine - prekrasno iskustvo i izniman doživljaj!

Glavno odredište i polazna točka svih avantura bilo je mjesto Pašman na istoimenom otoku. Obilazak otoka Pašmana pješice i biciklom pokazalo se kao pun pogodak, sve od stare bizantske utvrde Pustograd iz 6.st. na njegovom južnom dijelu, preko prekrasnih uvala, skrovitih plaža i mjesta koja odišu prošlošću i mirom,pa sve do vidikovca s najvišeg vrha otoka zvanog Bokolj, koji se nalazi na 274 mnv. Uspon na najviši vrh otoka Ugljana, Šćah, na visini 286 mnv je nešto što ostavlja bez daha dok s jedne strane pogled prema kopnu puca na Velebit do kud pogled seže, njegov sjeverni dio je 1999. godine proglašen nacionalnim parkom, a s druge strane pogled na otvoreno more otkriva Dugi Otok s njegovim parkom prirode Telaščica dok se u nastavku prema jugu pogled proteže preko nacionalnog parka Kornati. Posjet nacionalnom parku Kornati i parku prirode Telaščica su slikovito upečatljivi i očaravajući jer su smješteni u predivnom, plavom i čistom Jadranskom moru. Prekrasno iskusto i izniman doživljaj okupan suncem i ljubavlju.


U suradnji sa planinarskim društvom PD Izletnik smo stvorili križanca njihovog loga i našeg Trofeja.
Možda smo malo subjektivni i emotivni, s obzirom da smo i sami članovi upravo tog društva, kada kažemo da smo radeći ovaj projekt iznimno uživali te smo jako ponosni na rezultat!
Zahvaljujemo ekipi na ukazanom povjerenju i želimo nam svima još puno, puno osvojenih vrhova i zabave!